top of page

De Buyer pan

Eerste pinksterdag.... lekker omringd met klanken van het eigen dialect. Niemand die zicht geroepen voelt te zeggen "ken horre war je vandaan kom".


Dat vrije, dat ons kent ons gevoel, van het één op andere moment ben je in gesprek met iemand. Je kent diegene niet, zal 'm waarschijnlijk ook nooit meer zien, maar je lult of je 'm al jaren kent. Hou ik van, dat levendige van de grote stad ...de drukte .....dat Rotterdam ( en z'n tram)!

Maar het was niet de belangrijkste reden om daar te zijn. Op het Noordplein is Het Kookpunt gevestigd, een winkel gespecialiseerd in kookattributen.

Al geruime tijd overweeg ik de aanschaf van een koekenpan van plaatstaal, zo één waar profies in de Franse keuken mee koken. Menigmaal gelezen dat als je eenmaal met zo'n pan werkt...je nooit meer anders wil. Al speurend in het dichtbegroeide bos van merken, stijlen en prijsklassen kwam ik op "de Buyer " waar de recensies buitengewoon goed over zijn. Kwaliteit die soms nog onder de prijs van de welbekende antiaanbaklaag modellen zit. Graag wil ik laatstgenoemde vervangen door de Buyer, omdat de antiaanbaklagen beetje bij beetje verdwijnen...nou ja verdwijnen...ik heb toch een donkerbruin vermoeden dat je ze beetje bij beetje opvreet......'t moet toch ergens blijven.

Dus op naar Het Kookpunt, de pan in levendelijven aanschouwen....zeg maar. Aldaar aangekomen stokte mijn adem. Waarom was ik hier nog nooit geweest?, stak het in mijn hoofd. Wat een paradijs......het walhalla voor....al kun je alleen maar een ei koken...dan nog zal dat tot een culinair hoogstandje verworden. Al vaker had ik op hun website rondgesnuffeld maar dat het zo zou zijn....m'n hartslag versnelde. Alles...echt alles wat je maar zou zoeken staat hier uitgestald, man o man....als ik toch eens rijk was....

"Kan ik u ergens mee van dienst zijn" vroeg een alleraardigst vrouwtje. "Graag, ik zoek een Buyerpan", zei ik vriendelijk terug. De verkoopster kijkt me verbaasd aan, "een buier pan?" vraagt ze. "Ja", zeg ik, "een ovale Buyerpan...kan ik m'n vis-pit ook weer gebruiken. En dacht: mooie oplossing voor het ruimtegebrek op het fornuis.   "O een Boeshee?" zegt ze....ja hoor, ik lees Buyer dus vraag ook om Buier....Rotterdam toch? Lachend zegt ze te kunnen horen waar ik vandaan kom en toont me het gevraagde, voorziet mij van alle nodige informatie.... incluis het ritueel van inbranden. Op de aanmerking dat ik weinig heil zag de zware pan een dag mee te moeten zeulen had ze een welkome respons." verzamel wat u wilt, boven de 20 euro wordt gratis bij u thuis bezorgd", aldus de medewerkster.

Dag na Pinksteren de pan al in huis, en heb spijt de Buyer niet jaren eerder te hebben aangeschaft, ze gaan immers ook nog eens jarenlang mee. Met zekerheid kan ik u melden binnen niet al te lange tijd de pannen voor deze te hebben vervangen, en natuurlijk via Het Kookpunt. Een ouderwets degelijke pan.....met een ouderwets degelijke service......geen twijfel aan... het mag weer eens een ietsjes meer zijn!!  

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page