top of page

Brusselse wafels

Foto van schrijver: leokooktgewoonleokooktgewoon

Het ontstaan van de Brusselse wafel is niet precies te achterhalen. Bekend is dat er eerder plekken waren waar men al zittend de "Grosses Gaufres de Bruxelles" oftewel de dikke Brusselse wafels kon eten.

Het zal net als de meeste recepten van moeder op moeder doorgegeven zijn, het had dan ook geen specifieke naam. Wel is er een recept teruggevonden uit 1874 waar duidelijk het woord "Brusselse wafel" in vermeld staat. Maar het recept bestaat al langer en wordt vaak ook aangeduid als "Hollandse specialiteit" daar Belgie en Holland lange tijd onder de Habsburgers bij elkaar hoorden. De landen scheidden zich wel vaker af maar met de Belgische revolutie van 1830 ontstond de breuk zoals we hem nu kennen. De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn.


De stamnaam Belgae (ook Belges) duidt mogelijk in de indo-Germaanse taal op 'zwellen', zoals in de figuurlijke betekenis van belgen '(zich) kwaad maken', oorspronkelijk 'opzwellen', en verbolgen 'boos, toornig', aanvankelijk 'gezwollen'. Belgae zou dan betekenen 'die gezwollen van woede', dus een verwijzing naar de lichtgeraaktheid van de oude Belgen die om de geringste aanleiding met elkaar oorlog voerden. Deze betekenis zou dan passen bij de omschrijving van Caesar, altijd leuk om te weten...die Belgen toch!

Wat ik mij heb laten vertellen is dat de wafel eigenlijk als ontbijt werd gegeten, maar tegenwoordig geniet van internationale bekendheid. De wafel werd sterk gepromoot als Belgisch product, onder andere op de New York World's Fair in 1964 en op Expo 2005 in Japan. internationale bekendheid. Zowel in Amerika en Japan is de term Belgian Waffles gekend voor zowel de Brusselse als de Luikse wafel. In de Luikse wafel zit meer suiker, deze wafel wordt dan ook wel vlug “suikerwafel” genoemd. Hij is ook anders van vorm en samenstelling.

Karakteristiek aan de Brusselse wafel is zijn grootte, de rechthoekige vorm en de diepe, grote vierkante inkepingen, 15, 20 of 24 per wafel. De wafel heeft ook een zeer lichte structuur.

De Brusselse wafel wordt warm gegeten, bestrooid met poedersuiker, fruit en slagroom.





 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 55 minuten

Baktijd: 5-10 minuten

Temperatuur: hitte van ijzer

Keuken: Amerikaans

Categorie: gebak

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 175 gram bloem

  • 125 ml melk

  • 125 ml water

  • 50 gram roomboter (ongezouten)

  • 7 gram droge gist

  • 1 ei

  • snuf zout

Voorbereiding

  • Smelt de boter en laat dit vervolgens afkoelen.

  • Doe de melk met het water in een pannetje samen met de gist en verwarm dit op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet kookt maar dat je het alleen lauwwarm maakt.

Werkwijze


Neem een ruime kom en doe hier de bloem in. Giet hier vervolgens de verwarmde melk en water bij en mix tot een egaal deeg.

Splits het ei en meng het eidooier door het deeg. Klop het eiwit op.

Meng daarna de gesmolten boter en een snuf zout door het deeg en schep als laatste het opgeklopte eiwit door het deeg.

Laat het deeg ongeveer 45 minuten (afgedekt) rijzen.

Verwarm het wafelijzer en vet deze eventueel in met bakspray of een beetje olie. Vul het wafelijzer vervolgens met het deeg. Afhankelijk van de grootte van het wafelijzer kun je ongeveer 6 wafels maken met dit deeg. Bak de Brusselse wafels in ongeveer 5 tot 10 minuten goudbruin en serveer ze met poedersuiker, slagroom en/of vers fruit.

Geniet ervan!

192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....

LKG%20logo_edited_edited.jpg

Met trots vermeldt leoKooktGewoon dat al het beeldmateriaal zelfgemaakte gerechten betreft, vereeuwigd door 

Phonetografie

bottom of page