top of page

De Bosschebol en zijn verhaal


De meeste onder ons kennen hem wel...de Bosschebol, een met slagroom gevulde soes overgoten met een chocoladefondant ( ganache).



De Bosschebol lijkt op de kleinere moorkop, die echter meestal met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van de moorkop wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bosschebol doet men dit niet.

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bosschebol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand “De Kat” aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.


De Haagse banketbakker Henri van der Zijde, die zich in 1938 vestigde als “Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet” in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht daar een variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bosschebol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.


De naam "Bosschebol" is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.


Banketbakkerij Jan de Groot is een producent van Bosschebollen. De bakkerij werd in 1936 opgericht en begon later chocoladebollen en ander banket volgens eigen recept te verkopen. De aanduiding "Bossche bollen Jan de Groot “ is als onderdeel van een beeldmerk. In 1999 ingeschreven als beeldmerk in de Benelux. Het beeldmerk bevat de term Bossche Bollen, de naam van de bakkerij en een tekening van de drakenfontein. De benaming "Bossche bol" is daarmee echter niet gemonopoliseerd door deze bakkerij, het blijft de soortnaam voor een bepaald gebakje.


Gelukkig maar want zelf heb ik ook een lekker recept voor Bosschebollen, die al 30 jaar met smaak wordt gegeten. Ouderwets, geen versteviger of andere stoffen...u vindt het op leokooktgewoon.nl

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page