top of page

De roze koek

Oftewel de glacé...is/was een heerlijk cakeje bedekt met een laagje frambozen fondant. Sinds jaar en dag een begrip in Nederland en was bijna overal te verkrijgen, in zowat elke kantine of koffiegelegenheid.




Begin 1900 is de Glacé naar alle waarschijnlijkheid bedacht in Italië en met de IJsbereiders in de jaren 20 mee gekomen naar ons land. Voor de 2e wereldoorlog stonden ze in de Amsterdamse ijssalons vooral bekend als "Mussolientjes", naar de Italiaanse dictator Mussolini.

De Bruin's banketfabriek heeft de Glacés tot aan 1988 geproduceerd en verkocht het toen aan de Belgische Lotus.

Helaas.... net als met bijna al het goede... werd ook deze receptuur grondig aangepast. Het heerlijke cakeje is verworden tot een doorsnee koek en de fondant is klef...mierzoet en er komt geen framboos meer aan te pas. ....de kleur roze wordt verkregen middels de toevoeging van E120.

E-nummer E120 oftewel "karmijnzuur" wordt gewonnen uit de vrouwelijke Cochenilleluis die leeft op schijfcactussen in bv Peru. De luizen worden geplet en het vocht wordt gemengd met andere stoffen ( koningswater, tin of aluin). Het E-nummer 120 wordt niet alleen gebruikt voor roze koeken, denk maar eens aan M&Ms, milkshakes en bijvoorbeeld drinkyoghurt.

Dat gaan wij natuurlijk niet doen.....wel de roze koek....maar vanaf de basis. Geen geplette luizen...... maar geplette frambozen!!!

Geniet van vroeger bij leokooktgewoon............de nostalgische roze koek!!!!

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page