top of page

Marsepein...wiens idee was dat?

woensdag 5 december 2018


Heey dagboek....

‘Neemt een deel zoete, gepelde amandelen en meng het met één deel fijne suiker. Verwarm het geheel in rozenwater boven een zacht vuurtje tot de substantie niet meer kleeft; voeg nog een heel of half deel witte suiker toe en kneed het geheel goed door’.

Zo ontstond volgens een eeuwenoud recept marsepein.


Door deskundigen al heel wat over gediscussieerd, de herkomst van het woord ’marsepein’. Dat pein via pain te herleiden is naar het Latijnse panus, wat brood betekent, is iedereen het wel mee eens, maar over marse lopen de meningen toch wel uiteen. Sommigen zien de herkomst in de stad Marseille (pain de Marseille), anderen denken dat de Italiaan Marso als ontdekker van deze lekkernij geëerd mag worden. Een veelgehoorde verwijzing gaat richting de Romeinse oorlogsgod Mars (marci panis = brood van de god Mars).


Een ander verhaal vertelt over de belegering van de stad Lübeck in 1407. Er heerste hongersnood maar op de dag van Sint Marcus vond een suikerbakker op zolder een vergeten zak suiker en een zak amandelen. Hij maakte hieruit marsepein als voedsel en noemde het naar Marcus.


In de Arabische keuken wordt al sinds jaar en dag gewerkt met amandelen. Ook waren de Arabieren samen met de Joden, de eersten die in de Middeleeuwen suikerplantages aanlegden in Sicilië. De naam ‘marsepein’ komt volgens sommigen dan ook van het Arabische ‘maulhaban”, zittende koning. Moorse bakkers in Spanje gebruikten namelijk een geldstuk waarop een vorst op zijn troon zat om hun marsepein te stempelen.


Marsepein komt volgens andere bronnen oorspronkelijk uit Venetië. Marci panis, brood van Sint Marc, de heilige van de stad, werd vervaardigd uit de in het zuiden van Europa overvloedig aanwezige amandelen en rietsuiker uit Perzië. Het latijnse marci panis veranderde in het Italiaanse marzapane en via het Franse massepain is het als marsepein in Nederland geraakt.


Ons land zie je marsepein het hele jaar door als versieringselement voor taarten en gebak en als interieur in bonbons, luxe koeken, koekjes en gebakjes. In de decembermaanden kom je het tegen in de meest mooie en grappige vormen. De voornaamste vorm die je al sinds heugenis aantreft: het roze varken...deze staat namelijk symbool voor geluk en voorspoed.


Hoe het ook zij, ik ben blij dat er iemand was die het uitvond. Het is toch één van de lekkerste dingen, ben ik van mening. Dagboek...zoals ik het altijd doe, een eenvoudige manier van (h)eerlijke marsepein maken, dat recept zet ik klaar op leokooktgewoon.nl. De smaak, de ingrediënten....het water loopt me in de bek, zullen m'n kookgenoten vast wat mee kunnen. Voor nu welterusten....




26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page