top of page

Moederdag...hoe is dat nu weer ontstaan.


Vrijdag 3 mei 2019


Heey dagboek,


Nog een kleine week, volgend weekend dus...is het Moederdag! Persoonlijk vind ik dat een mooie traditie. Moeder de (huis)vrouw wordt vaak in haar werk onderschat ondanks het feit het een intensief "beroep" is die je in de huidige beroepsterm wel huismanager zou kunnen noemen. Het soepel verloop van een gezin hangt terdege af van de managers capaciteiten van deze groep, die het vooral belangeloos op zich nemen. Kinderen, huishouden, koken, boodschappen...ga er maar aanstaan.


Daarom ook dagboek vieren wij Moederdag met moeders in het zonnetje te zetten, ter ere van dat moederschap. Het wordt meestal in maart, april of mei gevierd, dit verschilt per land. In Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In het bisdom Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd.



In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus en in het huishouden hoeft ze meestal op die dag niets te doen. Vaak maken de jongere kinderen op school of op het kinderdagverblijf cadeaus.


Maar zoals altijd komen gebruiken en feesten ergens vandaan, iets of iemand heeft dat in het leven geroepen. Gelukkig bestaat er internet en het Wikipedia, dus kon er het volgende van vinden:


Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.

De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.


Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis (1864-1948) uit Grafton (West Virginia) in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken, die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother's Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Dayzou zijn, een nationale feestdag.



De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.


De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek. Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen.



Hoe het ook zij dagboek…een moeder investeert enorm veel in het gezin en omdat één dag per jaar te belichten is een goede zaak, maar we moeten zeker de rest van het jaar niet vergeten moeders even te laten weten dat hetgeen ze doet gezien wordt….en zeker gewaardeerd. Want voor je het weet kun je het haar niet meer zeggen….een vriendelijk woord…een kus…meer heeft het echt niet nodig.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page