top of page

Slagroomsoesjes versus Catharina de Medici



Wat hebben de soes en Catharina de Medici (Koningin van Frankrijk van 1547 tot 1559) met elkaar gemeen....

Toen zij op 14-jarige leeftijd met Hendrik II van Frankrijk trouwde,

verhuisde ze naar Frankrijk en nam haar hele hofhouding uit Italië mee, inclusief koks, musici en dansmeesters. Zij hield zo van cultuur dat ze beschermvrouwe werd van de kunsten en zo haar bijnaam ‘Moeder van de theaterdans’ verkreeg.


Ook op het gebied van mode heeft Catharina een aardig steentje bijgedragen. In de eerste helft van de 16e eeuw werd de Europese mode vooral bepaald door Italië, maar Catharina zorgde ervoor dat Frankrijk het onbetwiste modeland werd. Catharina was van oorsprong wel Italiaanse, maar hield er ook een heel eigen, specifieke stijl op na.


Hiermee begon de dominantie van Frankrijk op het gebied van kleding. Wat Catharina aanhad, droeg de rest van Parijs, Frankrijk en Europa korte tijd later. Kenmerkend voor haar stijl was de hoepelrok met een omvang van zo’n 3 meter. Ook de mouwen werden gigantisch en de jurk zelf werd met parels, robijnen en borduursels versierd. De bekende witte kraag kwam door haar ook in de mode en zou alleen nog maar in omvang toenemen. Verder begon de kleine Italiaanse met het dragen van schoenen met hakken, om langer te lijken. Dit werd een trend, en nog steeds geloof ik om die reden.

Maar het gaat mij natuurlijk om de keuken en inderdaad.... ook de Fransen werden beïnvloed door de koningin. Ze gaf grootse, extravagante feesten waarbij het eten vaak het middelpunt van de avond vormde. Vaak samen met dans en toneel. Bovendien zorgde zij ervoor dat tafelmanieren aan de Fransen werden bijgebracht. Zo bracht zij vorken mee uit Italië en leerde de Fransen aan het hof dat blazen op warm eten, om het te laten afkoelen, niet langer als beschaafd werd gezien. Als directe bijdrage aan de Franse maaltijd heeft Catharina nieuwe groenten als sla, maïs, Spaanse peper, asperges en tomaten geïntroduceerd.

Haar hofkok Popelini, maakte voor de koningin en haar hof met veel succes, Italiaanse recepten die hij aanpaste aan de Franse eetgewoonten. Zo zegt de overlevering dat Popelini het soezendeeg van zijn voorganger Marie-Antoine Careme ( bedenker van het kookdeeg en bovendien erg populair als schrijver van boeken op het gebied van de kookkunst) verbeterde, en de eclair, wat bliksemschicht betekent, vervolgens creëerde. Aangenomen wordt dat met de naam het glinsterende fondant wordt bedoeld. Naar mijn menig is de soes gewoon te lekker en met een bliksemschicht verorberd.


Catharina heeft dus duidelijk haar stempel gedrukt op de 16e eeuw en het Franse hof, waar pracht en praal haar missie leek, wat in de opvolgende eeuwen juist nog meer ontwikkelde. Maar bovenal danken wij aan haar de heerlijke soezen......hoewel indirect.......zonder haar en haar koks hadden wij misschien nooit van deze delicatesse kunnen genieten. Het recept vindt u op leokooktgewoon.nl

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page