top of page

De advent


Zaterdag 1 december 2018 Heey dagboek....



Wat gaat de tijd toch rap...zo zit je nog buiten halfnaakt in je tuintje en zo kun je zonder wollen muts of shawl de deur niet meer uit. Het weer toont meer en meer zijn gure karakter, de dagen worden aanzienlijk korter en het is wachten op de eerste sneeuwvlokjes. Naast dat december de kortste dagen van het jaar kent, staat het ook bol van gezelligheid en warmte. In de loop van eeuwen zijn er tal van gebruiken en rituelen ontstaan wat het Kerstfeest heeft gemaakt tot wat het nu is, maar een andere keer meer daarover.

Bijna elke ouder kent dat wel, kinderen die tot vervelens toe vragen wanneer het nu eindelijk kerst is. Zo ook Johann Hinrich Wichern, de man ving als theoloog veel kinderen op uit arme gezinnen. Johan werd dat natuurlijk een beetje zat en bedacht daar wat op, in 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag stak hij een grote kaars aan en voor elke andere dag een kleine, later werd dat met wat dennengroen versierd. Handige man dagboek....die Johan.

Dit jaar begint het advent op 2 december. De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst, het komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest.


Simpel gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. Het begint altijd op de zondag die het dichtst bij het feest van de Heilige Andreas (30 november) valt en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd vier zondagen.

In de Kerk, of thuis wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken, op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen. In de Rooms-katholieke Kerk en ook de Anglicaanse en Oudkatholieke Kerk wordt er van 17 december tot 24 december de kerstnoveen gehouden. Er zijn dan geen gedachtenissen van heiligen en het dragen van gewaden in de paarse kleur is dan vereist. De kleur paars staat namelijk voor boete en inkeer dagboek, zal ook wel slechts symbolisch zijn maar ja, voor nu welterusten......


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page