top of page

Speklapje op z'n Rotterdams

De doorregelap.


Donderdag 29 november 2018 lief dagboek...

Elke dag weer de vraag wat te eten, zo gezond mogelijk...maar wel met een lekker stukkie vlees. Nu hoeft het niet altijd een biefstuk of fazant te zijn, nee een heerlijk speklapje is ook niet te versmaden. Z'n mooie dikke speklap, niet van dat dunne spul, maar eentje die gewoon even moet bakken. Flink bakken...waar je echt een spatdeksel voor nodig hebt, wil je niet op je snater gaan van het vet wat er rond spat, maar dat terzijde.

Nu zijn er tal van manieren om het te bereiden. Denk aan marineren in sojasaus, ingewreven met mosterd etc. maar ik hou het liever simpel...alleen peper en zout...op z'n Rotterdams...heerlijk! Daar heette de speklap steevast doorregelap, althans als je voor je moeder naar de slager moest, kreeg je de opdracht doorregelapen te vragen en dan kreeg je altijd speklappen mee. Spellingscontrole is het er absoluut niet mee eens maar ja...wat weet die van het nostalgisch verleden, het mooie Rotterdam...dat bedoel ik! In de volksmond was een speklap trouwens heel iets anders maar daar ga ik het niet over hebben.

Zoals ik al zei dagboek...gaat er niets boven een lekker doorregelappie, van een goede slager...dat dan weer wel. Het gebeurt nogal vaak dat het spek stinkt als je het bakt, het stinkt dan echt naar zeik ( om aan te duiden hoe goor), maar de eigenlijke benaming is berenlucht. Het is namelijk dat mannetjesvarkens ( beren) te maken krijgen met een andere hormonenhuishouding. Ze maken stoffen aan die, bij verhitting van het vlees, deze geur veroorzaakt. Castratie van de big kan dit voorkomen en de meeste slagers verkopen dan ook het vlees van zulke varkens.


Echter bij vlees gekocht in bepaalde supermarkten komt het best vaak voor dat de lucht dan niet te harde is, gebeurt mij dat...dan zal ik het daar nooit meer kopen...je eetlust vergaat er aanzienlijk door. Natuurlijk moet castratie op een diervriendelijke manier gebeuren, dat begrijp je wel toch dagboek? Het gaat om het hoe en waarom het vlees zo kan stinken....maar het was heerlijk...dat Rotterdams speklappie. Het recept te vinden op leokooktgewoon.nl...en voor nu...welterusten



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page