top of page

Vanille


Zaterdag 28 april 2018


Heey dagboek, 

Met koningsdag naar Amsterdam, wij doen dat alweer een paar jaar. Heerlijk struinen op de Beethovenlaan tussen de rommel waar een ander graag vanaf wil. Soms vind je wat, vaak ook niet of veel te duur....maar ach...die gezelligheid... das genieten.


Op de vrijmarkt is het al vroeg een drukte vanjewelste, vandaar ook dat wij de dag ervoor al richting Amsterdam vertrekken en daar dan ook overnachten. Amsterdam is dan al in feeststemming en overal treedt er wel Roel of een Stella op, super gezellig dus. Maar ik wilde meer dit keer.....!

De Albert Cuyp had ik m'n zinnen op gezet. Ik moest even over de markt om te kijken of er van die heerlijke dikke vette natte vanillepeulen te vinden waren. " Die verkopen ze toch overal?" hoor ik u denken. Nee helaas, wat je meestal aantreft mag alleen nog maar stokje heten. Om daar nog iets van een aroma van te trekken heb je er veel meer van nodig.  Het liefste heb ik de vanillepeulen uit Madagaskar. De grootste producent van goede vanille tegen een redelijke prijs. Vanille is de laatste jaren flink in prijs toegenomen mede omdat een Cola-producent weer echte vanille is gaan gebruiken. 



Blij met de aanwinst bij thuiskomst aan de slag gegaan tot het maken van een vanille-extract. In de meeste supermarkten is wel vanille-essence in kleine flesjes te koop, maar dit is kunstmatige vanilline. Vanille-extract daarentegen is een natuurlijk product. Een beetje hobbybakker heeft het in huis dagboek, het recept heb ik dan ook in keukenhulp geplaatst, lekker je eigen verse vanille-extract! Het geeft je gebak zoveel meer smaak en je weet dat er geen rommel in zit.


Vanille is een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de klimorchidee van het geslacht Vanilla. Het aroma van vanille in room, cake, taart en andere levensmiddelen kan worden verkregen door vanillepeulen mee te koken. Een sterker aroma kan worden bereikt door de peulen overlangs open te snijden, waardoor het zeer smaakvolle merg vrijkomt uit het binnenste van de peulen. Kwaliteit-vanille heeft een sterk smakend/geurend aroma, maar aan levensmiddelen wordt meestal synthetische vanilline of vanille van mindere kwaliteit toegevoegd, omdat dit veel goedkoper is.


Was weer een mooie dag, dag boek 

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page